nieuwsbrief
Maandelijks op de hoogte blijven van de nieuwste updates en blogs?
Onderhoudsarme tuin
Ik zal u maar gelijk uit die droom halen, een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Gelukkig bestaan een onderhoudsarme tuin wel. Een tuin dat bestaat uit beton of asfalt of volledige bestrating heeft ook zij onderhoud nodig maar dat is GEEN tuin natuurlijk. Volgens ons is een tuin een omheind stuk grond, met bloemen, bomen en andere gewassen beplant. Hieronder zal ik u meer vertellen over hoe jij ervoor kan zorgen dat je een onderhoudsarme tuin hebt waar zo min mogelijk aangedaan hoeft te worden.
Het is eerst belangrijk dat je inventariseert hoeveel tijd u wil besteden aan het onderhouden van uw tuin. Dit is belangrijk voor het tuinontwerp. Er zijn veel mensen die denken dat een gazon weinig onderhoud is. Dat is niet waar. Het gazon is vaak het meest intensieve te onderhouden deel van de tuin. Tijdens het groeiseizoen iedere week maaien, soms 2 keer per week, park keer per jaar graskanten steken, bemesten, beluchten, verticuteren, doorzaaien en water geven in droge periodes.
Dan vraagt u zich nu waarschijnlijk af wat dan wel ?
Tuinontwerp voor een onderhoudsarme tuin
Zoals al aangegeven, het begint met het tuinontwerp. Iedere goede tuin begint met een goed tuinontwerp. Om een onderhoudsarme tuin te maken kunnen we denken aan de padenstructuur. Wel zo makkelijk als er paden zijn waardoor u makkelijk de borders kan bewerken. Ook een optie is om sommige of alle borders verhoogd aan te leggen, is minder bukken.
Bestrating
Een behoorlijk deel van de tuin bestaat vaak uit bestrating. Hierbij kunnen de bestrating op een gestabiliseerd zandbed laten realiseren. Hierdoor zal er minder en gelijkmatiger verzakking plaatsvinden. Daarnaast kan sommige sierbestrating worden gevoegd of gekit. Dit gaat onkruidgroei in de voegen tegen. Het stabiliseren van het zandbed en het dichtvoegen van de voegen voorkomt niet alleen ongewenste plantengroei maar ook geen last meer van mieren die het zand omhoog werken. Zo zal een onderhoudsarme tuin al sneller worden bereikt.
Bodem
Iedere tuin heeft een bodem. De aanwezige bodem is sterk bepalend bij het opvolgend tuinonderhoud. Een bodem met een slechte structuur zal veel werk geven, door ongewenste plantengroei, zoals heermoes of paardenstaart. Ook als er geen goede doorwatering is zullen plantenwortels kunnen gaan verrotten, dit openbaart zich vaak enkele jaren na de tuinaanleg en ondertussen heeft u veel werk gehad en dode planten moeten vervangen. Dat is niet de bedoeling bij een onderhoudsarme tuin.
Zorg altijd voor een goede en adequate bodembewerking. Dat houdt in doorspitten van de borders tot een diepte van minimaal 80 cm. en als er binnen deze 80 cm. storende lagen zijn dienen deze te worden gebroken. Planten wortels hebben water en zuurstof nodig.
Zorg voor de juiste bemesting.